一個人的土耳其甜蜜之旅(下篇)

(文章來源:KKday)每兩個女仔就有兩個鐘意甜品,如果你已經食厭左日韓台嘅甜品,係時間轉戰土耳其。唔好以為土耳其淨係得火雞同軟糖,事實上土耳其嘅甜品真係多到街頭排到街尾。鐘意食甜品嘅就千祈唔好錯過啦~

 

庫納法(Künefe)

庫納法係由法蒂瑪王朝到依加都流行嘅甜品,鐘意芝士嘅朋友一定要試下,因為呢個蛋糕係以白芝士為底,再加上麵粉小麥糊,鋪上酥脆糖漿,最後灑上開心果粉,亦有玫瑰或橙味。

15140489640_01d474268f_z

土耳其大部份餐廳食完飯都會有甜品,而庫納法都係其中一個選擇之一。可能因為用芝士做底,所以唔算太甜。唔想太飽滯的話,可以兩個人happy share~

8031644882_e1854284c1_z

土耳其大部份餐廳食完飯都會有甜品,而庫納法都係其中一個選擇之一。可能因為用芝士做底,所以唔算太甜。唔想太飽滯的話,可以兩個人happy share~

 

番紅花布甸(Zerde)

番紅花布甸係傳統嘅土耳其甜品,唔止係土耳其,係伊朗嘅農產區都好受歡迎。布甸嘅主要材料有大米同玉米粉,做法同米布甸好相似,不過米布甸會加牛奶,而番紅花布甸就係加水。
番紅花布甸睇落好似好濃稠嘅南瓜湯,通常會係土耳其婚禮或是新生兒嘅慶祝場合食用。如果你有試過土耳其嘅八寶粥 (Ashure),你可以會以為佢係黃色嘅八寶粥。事實上,佢嘅顏色主要黎至薑黃同番紅花兩種配料,再加上當地盛產嘅水果,例如係葡萄乾、松子、玫瑰水、開心果同埋石榴等等。

 

丘爾其赫拉(Cevizli Sucuk / Küme)

6078646663_1ca16c5cac_z

丘爾其赫拉源自喬治亞(Georgia),係一種外型似腸仔,裡面包住合桃同其他唔同果仁嘅甜食,所以又叫做核桃香腸或者甜香腸。將果仁插入小麥粉,浸入用提子、桑樹同梨所做成嘅果漿入面,曬乾就可以食啦~雖然個樣似腸仔,不過就唔會致癌,仲有豐富礦物質同埋維他命A、D、E。

13798833273_a5363b07d9_z

 

 

乾果(Kuru Meyve)

4065163633_85b76354ac_z

係伊斯坦堡,呢種攤檔好常見。前排是香料、右邊是土耳其軟糖,後面就是各式各樣嘅果乾同埋曬乾嘅茶葉,格局有少少似香港嘅藥材鋪同海味鋪。

介紹左咁多甜野怕唔怕自己去完土耳其要去睇牙醫?但我相信鐘情於甜食嘅人無論食左幾多日甜野,番到香港都會排住佢嘅水果乾。

3647066898_c8ecb15916_z

由於地理同歷史文化所嘅原因,土耳其人好了解長期保存水果嘅技術,乾果就係其中一個辦法。特別嘅地方係乾果入面會加一啲合桃或者榛子,可以增加口感,亦都可以中和甜味。

5799421914_f8a4f774a6_z

延伸閱讀