七年後 Fly me to the moon

(文章來源:果籽)凹凹凸凸的月球,點睇都是遠距離美人,雖然明知近睇不及遠睇靚,幾百年來人類總禁不住想征服月亮。隨着科技進步,世界各地攻月旅行團開始有眉目,不滿足於落樓下公園玩燈籠追月嗎?儲定錢七年後學嫦娥奔月吧!

 

2020終極月球漫步

登月旅行耐不耐有聽聞,吹水居多,去年尾爆出來的Golden Spike,是目前聽落最實牙實齒的一個。Golden Spike班底,包括兩位前美國太空總署高層,新近更邀得曾征月兩次的阿波羅13號指揮長Jim Lovell加盟顧問團隊,技術及經驗無可置疑。公司預計最快2020前送兩名乘客上月球,構想「行程」包括在月球表面停留最少36小時、兩次Moonwalk、擺放紀念旗等等,上月球好彩執到「手信」,唔介意你攞去賣;而登月過程,會安排乘客在地球軌道「轉機」,與月球軌道器接合,再以登陸器登月,全部地面操作,乘客毋須親自動手。預計十年內有機會「出團」15至20次。

月球二人行套餐索價14至16億美元,淨月球軌道探索盛惠9億,天文數字,預咗,Golden Spike亦講明初步目標市場是各國政府、大公司,變相幫小國小財團培育太空人,當然個別有錢佬想單純地去吓旅行,畀足錢生意亦照做。距離首航仲有七年,Golden Spike的登月大計暫時被傳媒一致唱淡,話九成湊唔夠錢爛尾收場喎。不過個頭都洗濕咗,Golden Spike已經發散晒人募捐啟動費,仲出埋Logo Tee、水杯、扣針上官網賣幫補生計。無論如何,有夢最美,祝你出到團,返嚟派手信!

月球旅行不設直航,乘客要「轉機」,最後以登陸器於月球着陸。

月球旅行危險嗎?創辦人話,人類1969年登陸月球,呢門科技發展大大話話有40年,夠成熟。

花過百億上月球插支旗,你有興趣嗎?

 

Golden Spike Company

網址:http://goldenspikecompany.com

 

2015豪華太空漫遊

一趟Moonwalk要過百億港幣,尋常打工仔有生之年的確冇可能儲到,來個入門級的太空旅行、跟月亮近距離打照面如何?最快2015年成行,價錢二百萬……有找。

眾所周知最野心勃勃搞太空旅遊的公司,有由航空奇人布蘭遜率領的維珍銀河(Virgin Galactic),經過幾年來高調銷售價值25萬美元的「團花」,目前報名人數已達600人,知名巨星如里安納度狄卡比奧、「新賈伯斯」艾希頓庫奇以至霍金都是準太空人,在香港也泊到美麗華大碼頭幫忙推銷。

布蘭遜進軍太空,儲維珍飛行里數都有得換太空機票,不過要成200萬,點先坐夠?

維珍銀河最快明年開始商業營運,太空船每次最多載客6人,乘客名單已有600人。

 

另一邊廂加入搶灘的SXC(Space Expedition Corporation),知名度爭少少,對香港人來講,勝在夠埋身,連亞洲區總部都揀在香港落腳,擺明做大中華生意。2015正式首發的太空之旅,會帶乘客飛行至海拔103公里,越過被視為太空與地球分界線的卡門線,比平日搭飛機高約9倍!呢個高度,夠你俯覽三分一個地球,透視包圍地球的淡藍色大氣層,如果選擇於清晨或傍晚出發,仲有機會同月亮Moontalk。知你懶搞行程,SXC仲提供配套,幫你Plan埋Trip,港幣168萬團費,包住一晚半島酒店、私人飛機來回香港及加勒比海庫拉索島航天發射站、四晚當地五星級酒店、迎賓禮物、證書、腕錶、以及將閣下大名刻喺發射站紀念碑等等,完全係五星級豪華團待遇。168萬,用嚟上一次太空,定係儲起畀太古城首期?真係好難揀喎。

位於加勒比海的航天發射站本身也是景點一部份。

負責載人上太空的XCOR Lynx太空船。

 

SXC Asia

網址: http://www.sxcasia.com

 

Virgin Galactic

網址: http://www.virgingalactic.com

(部份圖片由相關機構提供)

原文 Link http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/travel/art/20130920/18430395