新加坡轉機酒店 游水按摩做健身

(文章來源:果籽)轉機,大概是旅行中最無聊一環。最慘是遇上時間唔長唔短,等又耐,出境又唔夠時間,焗住要在轉機區等。所以你見杜拜、新加坡這類熱門中轉站,深宵仍然有好多旅客,在food court眼光光呆坐。猶幸近年多了機場眷顧這班無聊人,比如新加坡機場的轉機站就出名多嘢玩,由兒童遊樂場,到有電影、MTV睇,有Xbox、PS玩的遊樂區,隨時樂而忘返到唔記得上機。

 

最近機場設施再upgrade,轉機酒店Aerotel Singapore於裝修後重新開幕,直接設於T1的禁區裏面,就近閘口,瞓到最後一刻先上機都得。房靚不在話下,這裏更是全球第一間有泳池、按摩池與健身室的轉機酒店,等飛機不再是悶蛋事。最少入住6小時,往後按每小時計,收費由SGD$55(約304港元)起。隨着國際航運越見頻繁,旅客對轉機住宿要求亦提高,目前阿布扎比及倫敦機場,已有興建豪華轉機酒店的計劃,未來或成趨勢。

Aerotel Singapore
地址:新加坡樟宜機場T1三樓41號閘口附近

facebook:Aerotel Airport Transit Hotel

圖片:Aerotel Singapore

房間就在機場跑道旁,上機極方便。

入住6小時後,收費按每小時計,較為彈性。

原文 Link http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/travel/art/20160227/19507402 

撰文: 甄俊宇